Reč dekana

Poštovane kolege, dragi studenti,

Kada je, pre otprilike tri decenije, grupa entuzijasta istakla parolu „u svakoj kući računar“, delovalo je to kao pucanj u nebo, možda kao vešto sročen reklamni slogan, nešto što lepo zvuči i mnogo ne znači. Ispostavilo se, međutim, da nije bila u pitanju utopija nego – vizija. Danas, posle civilizacijski mereno sasvim kratkog vremena, ima ih ne samo u kućama nego – svuda. Računar je postao deo svakodnevice, kao olovka, ključ ili automobil. Ugrađen je u svaki zamisliv uređaj, od svemirske kapsule do mašine za pranje rublja. Promenio nam je način života do te mere da se doba u kojem živimo naziva informatičkom erom, a pitanje koliko ima aktivnih računara na svetu jeste pitanje na koje, čini se, niko nema dovoljno precizan odgovor.

Razmišljanje o tome da li je prodor informatike u sve oblasti ljudskog življenja nešto što je dobro ili nije, ravno je raspravi o pitanju treba li morska voda da bude slana ili ne treba: to je datost kojoj se moraju prilagoditi svi, pa i mi. To, pak, podrazumeva kreiranje novih radnih mesta, kao jedan od najvažnijih uslova opstanka u izmenjenom svetu.

Ma koliko filozofski promišljali ulogu računara u novom civilizacijskom dobu, on ipak ostaje – uređaj. Treba ga konstruisati, osposobiti za rad i integrisati u neki sistem, a to je već zadatak ljudi, stručnjaka. Ti stručnjaci ste vi.

Da bi se u bilo kojem poslu postigao uspeh, neophodno je uložiti trud, katkad i velik trud. To, ipak, ne garantuje rezultate, jer postoji još jedan preduslov: znanje. Bez njega trud je jalov, uzaludan, nekad i kontraproduktivan, kako je to efektno sublimirao Gete govoreći da „nema ničeg opasnijeg od dejstvujućeg neznanja“. Učenje, sticanje znanja, nije lako; ko god tvrdi suprotno, fundamentalno greši, jer da je tako svi bi znali sve. Zadatak nas, nastavnika i saradnika Fakulteta informacionih tehnologija, jeste, dakle, ne da vas naučimo nego da vam pomognemo da ovladate tajnama informatičke profesije i zaslužite diplomu, odličje koje će vas izdvojiti iz mase tzv. običnih ljudi.

Drage kolege,
svet koji ćete, brže nego što vam se čini, naslediti od nas, nije dobar. Potrudite se, popravite ga!

Prof. dr Dušan Malbaški
dekan Fakulteta informacionih tehnologija