Univerzitet Educons potpisao Memorandum o saradnji sa prestižnim koledžom ,,César Ritz Colleges Switzerland“

06. 09. 2019.

Nakon dvogodišnje saradnje i pregovora, a uz posredstvo Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, postignut je dogovor između Univerziteta ,,Educons“ iz Sremske Kamenice (Novi Sad) i prestižnog ,,César Ritz Colleges Switzerland“ iz Montroa u Švajcarskoj, što je krunisano današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji. Domaćin svečanosti i inicijator sporazuma je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Potpisinici, rektor Univerziteta ,,Educons“, prof. Aleksandar Andrejević, i predsednik grupacije fakulteta ,,César Ritz Colleges Switzerland“, Floran Ronde (Florent Rondez), istakli su da se uspostavljanjem saradnje, te sprovođenjem međunarodno priznatih programa koji bi bili ustanovljeni na oba univerziteta, otvaraju mogućnosti za upis na studijske programe u Montrou, kako bi se razmenilo znanje iz oblasti turizma i ugostiteljstva, gastronomije, kulturološkog i etničkog diverziteta, industrije, javnog nastupa, jezika i drugih srodnih oblasti.

Potpredsednik Đoković je rekao da će uz posredovanje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji je od samog početka učestvovao u ovom procesu, biti ustanovljen dvostruki, odnosno dualni program kurseva i diploma, te da će od danas studenti iz naše zemlje i regiona moći da steknu svetsko obrazovanje u oblasti turizma i ugostiteljstva.

,,Ovo je veliki uspeh za našu akademsku zajednicu, ali i za turističku privredu koja će moći da ima kadrove edukovane i sertifikovane na svetskom nivou. Obrazovni sistem je koncipiran po principu dualnog obrazovanja. U toku samih osnovnih akademskih ili, pak, postdiplomskih studija, prestižni hotelski lanci selektuju kadrove koje pripremaju za sopstvene radne procese, što je izuzetno važno u pogledu unapređenja praktične nastave za stručan kadar u turizmu. Univerzitet ,,Educons“ na taj način postaje centar gde će praktično moći da se uče i primenjuju stečena znanja i iskustva“, rekao je Đoković.

On dodaje da je ovakav poduhvat od regionalnog značaja, sa osnovnim ciljem da se mladi obrazovani ljudi ne seli van zemlje sa stečenim znanjima, već da se vrate u svoju zemlju i postanu deo privrede, a što je i predviđeno određenim podsticajnim programima u okviru Programa razvoja turizma Vojvodine, koju je Sekretarijat izradio.
Studentima iz Republike Srbije, koji studiraju na Univerzitetu ,,Educons“, bi se na ovaj način pružila mogućnost da steknu i međunarodno priznatu diplomu ,,Swiss Education Group“, te da kroz njihovu mrežu od preko 300 ugostiteljskih objekata, apliciraju kod vodećih evropskih i svetskih ugostitenjskih lanaca gde bi stekli dragocena iskustva neophodna u daljem školovanju, profesionalnom usavršavanju i radu.

Nakon svečanog potpisivanja Memoranduma, učesnici su posetili Univerzitet ,,Educons“, gde je zainteresovanim studentima ovog Univerziteta, prevashodno onih studenata koji pohađaju izborni modul Turizam i sport pri Fakultetu za poslovnu ekonomiju, prestavljen koncept Memoranduma i mogućnosti koje će im biti dostupne prilikom studija i razmene studenata.

Potpisivanju je prisustvovala i zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić.

 

*vest i deo fotografija preuzeti sa http://www.vojvodina.gov.rs/sr/vesti/đoković-univerzitet-educons“-postaje-deo-120-godišnje-tradicije-swiss-education-group“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.