Učešće Univerziteta Educons na sajmu ”Nauka za privredu” u Novom Sadu

07. 12. 2018.

Sajam „Nauka za privredu“ održan je 6.decembra u Master centru Novosadskog sajma na inicijativu Pokrajinske Vlade, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Uz Univerzitet Educons na Sajmu su uzeli učešće i 10 fakulteta i 6 instituta Univerziteta u Novom Sadu, ali i brojni predstavnici firmi i kompanija različitih delatnosti iz Vojvodine i Srbije. Centralna tema ovogodišnjeg Sajma bila je hrana, o kojoj se diskutovalo iz četiri perspektive: tehnologije, kvaliteta i bezbednosti; ishrane, zdravlja i medicine; informacionih tehnologija i automatizacije; konsaltinga, obuke i dizajna.

Cilj ovog sajma bio je intenzivnije povezivanje nauke i privrede, sa akcentom na B2B sastanke, kroz koje su se predstavnici privrede deljanije informaisali o najnovijim naučnim dostignućima, kako bi što pre došlo do primene u praksi.

Sajam je svečano otvorio predsednik pokrajinske vlade, Igor Mirović, a pored njega, posetiocima su se obratili i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naucnoistraživacku delatnost, Zoran Milošević, prorektor novosadskog Univerziteta Stevan Stankovski i generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Kada je reč o konkretnim rezultatima istraživanja, deo svojih rezultata predstavila je prof. dr Mira Pucarević, u okviru sesije o kvalitetu hrane. Prof. dr Mira Pucarević je istakla najnovija dostignuća u vezi sa pesticidima u hrani, sa isticanjem značaja saradnje nauke i privrede, koja mora biti prisutna i realizovana, kako su uvereni i svi učesnici ovog Sajma.

U okviru posebnog predavanja, Ministarstvo za evropske integracije, Fond za inovacionu delatnost i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost su izložili aktuelne informacije o instrumentima podrške saradnji nauke i privrede.

Ovim putem želimo da se zahvalimo Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost na organizaciji i ukazanom poverenju, Razvojnoj agenciji Vojvodine i Privrednoj komori Vojvodine, kao i timu Novosadskog sajma na gostoprimstvu i na saradnji tokom pripreme i trajanja Sajma.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *