Svečano potpisivanje Protokola o osnivanju Francusko-srpske gimnazije Petar I od Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga na Beogradskom sajmu

01. 11. 2023.

Na 66. Međunarodnom Sajmu Knjiga u Beogradu na Beogradskom Sajmu na štandu Republike Francuske, 26. Oktobra 2023. godina, potpisan je Protokol o saradnji Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice i Francuskog Instituta u Srbiji iz Beograda https://www.institutfrancais.rs/fr/, o osnivanju Francusko-srpske Gimanzije Petar I od Srbije, sa sedištem u Sremskoj Kamenici u okviru Kampusa Univerziteta Educons.

Na ovaj način Gimnazija Petar I od Srbije, počinje sa radom od sledeće školske godine 2024/2025, a sa upisnim aktivnostima kreće od sledeće godine i sa upisom učenika u maju 2024. godine. Ovim Protokolom se definiše način rada Gimnazije i uslovi saradnje između Univerziteta Educons kao osnivača i Francuskog Instituta kao supervizora u radu pri realizaciji predviđenog plana i programa, uz podršku Ambasade Republike Francuske.

Upisom u Francusko-srpsku gimnaziju Petar I od Srbije, učenicima ce biti pružena mogućnosti sticanja sertifikata iz francuskog jezika, da će učenici moći da, pored jezika, slušaju i dodatnu nastavu iz predmeta Civilisation (koji integriše elemente francuske kulture, istorije, geografije i granskih tekovina modernog društva). Takođe, učenicima se pruža mogućnost daljeg nastavka školovanja kroz Univerzitet Educons i AUF (mrežu univerziteta sa područja zemalja Frankofonije) https://www.auf.org/.

Značaj ove incijative i osnivanja Francusko-Srpske Gimnazije Petar I od Srbije,

označava i uspostavljanje boljih veza izmedju Institucija Republike Francuske u Srbiji i svih zainteresovanih kao i institucija obrazovanja u Republici Srbiji i postizanje unapređenja ali i podizanje kvaliteta preduniverzitetskog obrazovnog prostora kao i inovacije u smislu prenošenja znanja na srednjoškolskom nivou. Univerzitetu Educons je pripala izuzetna čast i sa ponosom možemo da kažemo i punom odgovornosti da ovakvu inicijativu, takođe pored infrastrukturnih ulaganja, univerzitet ce ponuditi i svim učenicima i mogucnost daljeg školovanja na institucijama francuskog govornog područja krou mrežu Frankofonih institucija – AUF, čiji je univerzitet član ali i kroz bilateralne ugovorne odnose sa drugim institucijama iz Francuske, kao na primer Univerzitet Côte d’Azur, gde bi oni mogli da nastave svoje dalje školovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.