Sastanak aktiva direktora srednjih škola na univerzitetu Educons

29. 04. 2015.

IMG_1139U utorak 28. aprila 2015. godine, na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici održan je sastanak Aktiva direktora srednjih škola, kome su, pored direktora pedeset srednjih škola, prisustvovali gospodin Petar Viđikant, načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski upravni okrug i gospodin Staniša Banjanin, načelnik Školske uprave za Banatski okrug. Prisutnima se obratio rektor Univerziteta Educons, prof. dr Aleksandar Andrejević, koji je pozdravio goste i istakao važnost ovakvih susreta.

Cilj ovog sastanka, između ostalog, bio je pokušaj da se zajedničkim naporima dođe do jedinstvenog rešenja za unapređenje budućeg obrazovanja mladih, ali i predstavljanje novog razvojnog modela Univerziteta EDUCONS i aktivnosti koje se trenutno na Univerzitetu odvijaju, a koje su od vitalnog interesa za suštinske promene u visokom obrazovanju. Ovde se, pre svega, misli na značajne izmene u konceptu studiranja, koje je Univerzitet EDUCONS uspešno razvija, a odnose se na način transfera znanja u nastavno-naučnoj oblasti. Takozvani BLENDED LEARNING KONCEPT NASTAVE prerastao je tradicionalni sistem predavanja (repetitivna matrica studiranja) na koji su profesori i studenti navikli – umesto toga nova matrica studiranja podrazumeva interaktivne razgovore i razmenu znanja kroz diskusije studenata u grupama sa profesorima (koji sada postaju korektori toka misli i zaključaka studenata u vezi s tematizacijom određenih problema), u toku i mimo nastave, uz dodatno korišćenje svih tehnoloških pogodnosti (tablet računar, ipad, lap-top i tome slično – koji sada postaju intelektualni partneri).

IMG_1168

Druga važna inovacija u okviru novog modela studiranja na Univerzitetu EDUCONS jeste tendencija da se Univerzitet do kraja 2015. godine tranformiše u status FONDACIJE tj. fondirane ustanove (ugledni model ovakvog funkcionisanja uspostavljen je na Univerzitetu Stanford, U.S.A.). Ovde je reč o ulasku Univerziteta u proces tzv. PROJEKTNOG STUDIRANJA, što podrazumeva suštinski novi nivo povezivanja sa kompanijama i formulisanje odnosa fondator (kompanija) i fondacija (Univerzitet), a to je, naposletku, esencijalna podrška životnom interesu studenta da pronađe dobar i siguran posao, ali istovremeno i mehanizam koji pokreće njegov motiv za učenje. Studijski programi sada se sinhronizuju s realnim poslovnim potrebama kompanija, uz mnogo prakse, a one, opet, blagovremeno određuju konkretan broj studenata koji žele da zaposle.

Treća krucijalna novina vezana za Univerzitet jeste informacija o dinamici radova na kompeltiranju MEĐUNARODNOG KAMPUSA UNIVERZITETA EDUCONS koji, kroz izuzetna ulaganja, nudi visok nivo studentskog standarda i predstavlja prvi primer takve vrste, kada je u pitanju privatno visoko školstvo u regiji Zapadnog Balkana. Naime, od juna 2015. godine, u sastavu Univerziteta nalaziće se i moderno opremljen studentski dom, a od septembra iste godine, zidanje kampusa biće nastavljeno priključivanjem sportske hale, kojom će najzad biti ostvaren zdrav koncept studiranja, karakterističan za Zapad: učim – živim – bavim se sportom.

Uvažavajući obostrani nivo svesti da srednje i visoko obrazovanje predstavljaju integralni sistem obrazovanja, predstavnici srednjih škola i Univerziteta EDUCONS, kroz dijalog, usaglasili su svoje stavove i podelili odgovornost prema mladim generacijama, ali i onim koje tek dolaze, na taj način čineći krupan korak ka boljoj budućnosti školovanja u Vojvodini i Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.