Potpisivanje sporazuma o saradnji između centra za organsku proizvodnju Selenča i univerziteta Educons

23. 04. 2015.

U sredu, 22.04.2015.godine, u prostorijama Centra za organsku proizvodnju u Selenči potpisan je sporazum i formalno uspostavljena saradnja Fakulteta ekološke poljoprivrede Univerziteta EDUCONS i Centra za organsku proizvodnju Selenča, koji predstavlja 170 članica iz sektora organske proizvodnje, na realizaciji zajedničkih aktivnosti u oblasti obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, razvoja projekata, odnosno, jačanja institucionalnih kapaciteta oba potpisnika, kao i druge aktivnosti od značaja za društveno-ekonomski razvoj regiona u celosti.

Potpisnici sporazuma bili su gospodin Jozef Gašparovski, predsednik Centra i prof.dr Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta EDUCONS.

Pored dekana fakulteta ekološke poljoprivrede Univerziteta EDUCONS, prof. dr Ljubinka Jovanovića, potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici relevantnih državnih i pokrajinskih institucija: prof. dr Zoran Mašić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Goran Stojanović, zamenik pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj, Branimir Kuzmančev, pomoćnik pokrajinskog sekretara za tehničko- tehnološki razvoj, prof. dr Branka Lazić iz Centra za organsku proizvodnju Selenča i predsednik opštine Bač, gospodin Dragan Stašević.

Zaključivanjem ovog sporazuma započela je saradnja na uspostavljanju prakse takozvanog projektnog studiranja na Univerzitetu EDUCONS, što predstavlja suštinski model punog tržišnog povezivanja kompanija i institucija visokog obrazovanja, gde kompanija ima mogućnost da direktno utiče na modifikaciju studijskog programa prema svojim potrebama, što otvara prostor za sigurno zapošljavanje na ovaj način formiranih kadrova.

Po prvi put, u prostoru visokog obrazovanja Srbije, jedan univerzitet kroz ovaj model tendira ka statusu fondacije, tj. fondirane ustanove (koncept funkcionisanja najmodernijih svetskih univerziteta), što predstavlja suštinu ovakvog odnosa u budućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.