Početak ciklusa stručne prakse za studente Učiteljskog fakulteta u Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović“

13. 12. 2017.

U Svečanoj sali Univerziteta Educons je u utorak, 12. decembra, upriličeno potpisivanje sporazuma o saradnji između Učiteljskog fakulteta i Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice. Potpisnici ovog sporazuma bili su dekanka Učiteljskog fakulteta, prof. dr Dragana Litričin Dunić i direktor Dečijeg sela, gospodin Mirko Jankelić koji je tom prilikom studentima Učiteljskog fakulteta i odražao predavanje na temu „Dečije selo i dete kroz sistem socijalne zaštite i sistem obrazovanja“.

Povodom potpisivanja sporazuma, gospodin Jankelić je izrazio zadovoljstvo uspostavljenom funkcionalnom saradnjom sa Učiteljskim fakultetom i predstavio mogućnosti stručnog usavršavanja studenata koje Dečije selo, kroz program saradnje, budućim učiteljima može da ponudi: „Dečije selo svojom tradicijom i bogatim iskustvom pedagoške i psihološke službe i danas unapređuje svoj sistem rada koji je prvenstveno usmeren na brigu i vaspitavanje dece i mladih. Verujem da će studenti  Učiteljskog fakulteta biti zadovoljni praktičnim znanjem koje želimo da podelimo kao i veštinama i efektivnom praksom koju će dobiti kroz studijski boravak kod nas.“

Dekanka Učiteljskog fakulteta prof. dr Dragana Litričin Dunić potvrdila je značaj  studentske prakse i dodala da će buduća saradnja ove dve institucije imati i društveno odgovorni karakter: „Verujući da će  praksa u Dečijem selu na pravi način dopuniti sva teorijska znanja, koja studenti uspešno usvajaju na Učiteljskom fakultetu, mi ćemo nastojati da učvrstimo spone saradnje kroz negovanje vrednosti obrazovanja mladih. U tom smislu, Učiteljski fakultet će darovati  knjige  Dečijem selu, a tokom ove školske godine može se očekivati i razvoj ostalih humanitarnih aktivnosti, kao i organizacija gostujućih predavanja, tribina i radionica namenjenih kako studentima tako i deci.“

Dečje selo u Sremskoj Kamenici osnovano je 1975. godine kao prvi kapacitet ovog tipa u Istočnoj Evropi. Izgrađeno je po ugledu na druga Dečja sela u svetu koja počivaju na temeljnim vrednostima SOS Kinderdorf organizacije a to su: odgovornost, istrajnost i pre svega posvećenost radu sa decom i mladima. Danas, njegov profesionalni kadar i uprava rade na unapređenju infrastrukture obrazovanja i uspešno razvijaju sisteme podrške koji garantuju sigurnost dece i brigu o mladima koji su stanovnici sela.

Kroz predstavljene modele saradnje sa Učiteljskim fakultetom Univerziteta Educons, Dečije selo „Dr Milorad Pavlović“ će već tokom ovog semestra imati priliku da ugosti i prve studente koji će biti polaznici programa stručnog usavršavanja i prakse namenjene obrazovanju budućih učitelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.