Održana prva terenska poseta V ciklusa Specijalističkog programa “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”

01. 11. 2018.

U subotu, 27. Oktobra 2018. godine, održana je prva terenska poseta, od planirane dve, u okviru V ciklusa Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“, koji sprovodi Educons Univerzitet u saradnji sa Fondom ”Evropski poslovi” AP Vojvodine. Polaznici su za vreme posete, imali priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse korišćenja sredstava iz EU fondova, obilaskom dva projekata koja su uspešno implementirana na teritoriji AP Vojvodine, a finansirana sredstvima Evropske unije. Polaznici su prvo obišli Edukativni centar u Novom Sadu, gde je dobrodošlicu polaznicima poželeo njihov saradnik koji je upoznao polaznike Programa sa radom Edukativnog centra, koji je osnovan od strane Pokrajinske vlade, kao i sa idejom kako su došli do toga da tadašnji objekat koji nije bio u funkciji, rekonstruišu i adaptiraju. Edukativni centar nudi nezaposlenim licima sa teritorije AP Vojvodine, besplatne obuke, što je omogućeno i realizovano dobijanjem sredstava od strane EU i uspešnim implementiranjem projekta. Polaznicima su predstavljeni svi kursevi i aktivnosti koji se održavaju u Edukativnom centru.

U nastavku posete, polaznici su posetili Ekološki centar “Radulovački“ u Sremskim Karlovcima, a osnivač centra je Pokret gorana Vojvodine. Centar se bavi edukacijom građana svih uzrasta iz različitih oblasti, sa posebnim akcentom na teme zaštite životne sredine. Čine ga dva objekta, stara zgrada iz 18. Veka, rekonstruisana 2008. godine i nova Održiva zgrada Ekološkog centra “Radulovački”, izgrađena 2012. godine. Nikola Blagojević, menadžer EC ‘’Radulovački’’ i član Pokreta gorana Vojvodine, predstavio je polaznicima rezultate projekta ‘’Danube Stream for Green Dream“. Objekat ima ukupan kapacitet od 47 kreveta. Sadrži dve velike konferencijske sale sa kuhinjama, terasu, prostrano dvorište, binu na otvorenom i mogućnost iznamljivanja bicikala, kanua i katamarana. Objekat je energetski efikasan, s obzirom da poseduje solarne panele i sistem za korišćenje geotermije i poštuje principe održivog razvoja i eko-turizma. Poslednji primer dobre prakse bio je Planinarski dom ”Stražilovo”, takođe rezultat projekta ”Danube Stream for Green Dream”.  Aktivnosti doma su edukativnog, sportsko-rekreativnog i turističkog karaktera. U poslednjoj deceniji objekat je ugostio veliki broj đaka, studenata, naučnih radnika, sportista, rekrativaca i zaposlenih na brojnim seminarima, edukacijama, školama u prirodi, motivacionim i tim-bilding vikendima.  Izvan objekta su smešteni tereni za mali fudbal, badminton i odbojku, veštačka stena, botanička bašta (arboretum drveća i žbunja Fruške gore), otvoreni amfiteatar (šumski bioskop). U okviru doma instaliran je prečistač otpadnih voda, prvi na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora. Za zagrevanje potrošne vode koriste se solarni paneli, a rekonstruisan objekat, koji je požar uništio 2011. godine, je u skladu sa svim normama održive gradnje.

Nakon dolaska do samog objekta, polaznici su imali priliku da se odmore i osveže, kao i da uživaju u prirodi u kojoj je objekat i smešten.

          

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *