Master rad iz virtualne realnosti Nemanje Đukića

28. 07. 2020.

Prvi master rad iz virtualne realnosti (VR) na Fakultetu za digitalnu produkciju je odbranio student Nemanja Đukić 7. jula 2020. Naziv master rada je bio PRIMENA VR TEHNOLOGIJE U ISPITIVANJU ANKSIOZNOSTI I STRAHA. Master rad je prva faza šireg istraživačkog projekta, zamišljenog u sardnji sa kolegama sa Katedre za psihologiju, Filozofskog fakulteta iz Novog Sada.

Osnovna hipoteza rada je bila: Tehnologija virtuelne realnosti (VR) omogućava potpuno realističan doživljaj anksioznosti i straha. Rad je pored dokazane hipoteze dokazao i sledeće:

  • tehnologija VR-a omogućava ispitanicima u realnom vremenu da individualno reaguju na situacije anksioznosti i straha;
  • tehnologija VR-a omogućava da se pod identičnim ponavljanjima izvrši testiranje ispitanika u zaštićenim uslovima;
  • tehnologija VR-a omogućava realistično kreiranje prirodnog okruženja, uz sve potrebne svetlosne i zvučne efekte, koji simuliraju realnu situaciju izazivanja anksioznosti i straha;
  • tehnologija VR-a omogućava da se pored VR opreme koriste i uređaji za beleženje fizioloških reakcija tela ispitanika.

Rad je simulacija dva scenarija doživljaja anksioznosti i straha, gde korisnik prolazi kroz prirodni noćni ambijent i doživljava nekoliko neugodnih situacija: padanje starog drveta, susrtet sa zmijama i divljim životinjama… VR je omogućio potpuno realističnu simulaciju, tako da je odlična podloga za drugu fazu istraživanja, anketiranje većeg broja ispitanika i registrovanje i pohranjivanje njihovih fizioloških reakcija koje ukazuju na anksioznost i pojavu straha.

Komisija je bila sastavljena od dr Snežane Smederevac, redovnog profesora na Katedri za psihologiju filozofskog fakulteta, ona je ujedno bila i predsednik komisije, docenta Luke Tilingera, člana komisije i mentora dr Predraga Šiđanina, redovnog profesora. Komisija je konstatovala da je master rad Nemanje Đukića urađen po svim metodološkim i naučnim kriterijumima i da je rad ostvario i dokazao postavljenu hipotezu i da u potpunosti odgovara za potrebe daljeg rada na projektu. Ovo je prva saradnja Fakulteta za digitalnu produkciju i Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta, koja je na obostranu korist uspešno završena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.