Educons u gostima-Učešće Fakulteta zaštite životne sredine na okruglom stolu „Dobra poljoprivredna praksa“ u Osjeku

06. 02. 2018.

U petak, 02. februara je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku održan okrugli sto na temu „Dobra poljoprivredna praksa“ koji je realizovan u sklopu  prezentacije projektnih aktivnosti EU programa prekogranične saradnje „Interreg IPA CBC Hrvatska – Srbija“.

Domaćini ovog skupa bile su partnerske instuticije koje su zajednički radile na razvoju projekta  „Implementation of cross border joint actions toward environment protection in agriculture“ (IMPACT ENVI) a to su: Poljoprivredni fakultet  Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Obrtničko – industrijska škola Županja, Fakultet zaštite životne sredine Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Cilj okruglog stola bio je da na jednom mestu okupi poljoprivredne proizvođače koji na ovaj način mogu dobiti informacije i edukativna usmerenja o plodnosti i zdravlju tla, pripremi hrane za životinje, kao i o dobroj poljoprivrednoj praksi.

Dekanka Fakulteta zaštite životne sredine Univerziteta Educons, prof.dr Mira Pucarević je svoje izlaganje imala na temu „Voda i njen značaj za kvalitetne poljoprivredne proizvode“.

„Voda je osnovni preduslov opstanka svih živih bića. Živi svet zavisi od vode, a kvalitet vode zavisi od živog sveta. Intenzivna poljoprivredna proizvodnja je dovela do značajnih promena u kvalitetu površinskih i podzemnih voda. Danas je uočen povećani sadržaj nitrata i ostataka pesticida u vodama koji umanjuju njen kvalitet i ugrožavaju proizvodnju zdrave hrane. U prezentaciji su prikazani skorašnji rezultati ispitivanja ostataka pesticida, kao i najnoviji podaci o novim zagađujućim supstancama u životnoj sredini.  Takođe je dat predlog rešenja ovih problema koji u osnovi leži u savesnijem upravljanju stočnim farmama i poljoprivrednim površinama.“ istakla je prof. dr Pucarević.

Okrugli sto na temu „Dobra poljoprivredna praksa“ okupio je preko stotinu ljudi iz struke, tržišne poljoprivredne proizvođače i vlasnike manjih porodičnih gazdinstava a svojim programom ponudio je mogućnost kvalitetnih diskusija i razmenu iskustava u ovoj grani.

Više o događaju možete pogledati ovde. 

foto izvor: Educons, pexels.com, osijek031.com