Druga terenska poseta Specijalističkog programa “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”

07. 05. 2018.

U subotu, 5. maja 2018. godine, u okviru IV ciklusa Specijalističkog programa ”Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”, održana je druga terenska poseta u Subotici.

Polaznici programa su posetili subotički Gerontološki centar, a direktor, dr Nenad Ivanišević,  poželeo im je dobrodošlicu u prostorijama gerontološkog kluba “Kertvaroš”. Članovi projektnog tima Ustanove su vrlo detaljno prezentovali svoja iskustva u pripremi i realizaciji brojnih projekata finansiranih iz fondova Evropske unije, a koje je Gerontološki centar uspešno sproveo u prethodnim godinama. U pitanju su projekti u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija i Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Nakon odličnog prijema i prezentacije, polaznici su posetili čuvenu obnovljenu Sinagogu u Subotici. Obnova Sinagoge počela je 2012. godine. Grad Subotica, pokrajinska i republička vlada finansirali su spoljašnje delove fasade, dok je uređenje unutrašnjosti finansirala Vlada Mađarske sa 1.6 miliona evra. Subotička sinagoga je inače druga po veličini u Evropi. Planirano je da obnovljena Sinagoga bude mesto kulturnih događaja. Posećivaće je turisti i Jevrejska opština će organizovati susrete povodom praznika i molitvi, a imaće stalnu izložbenu postavku. Njome će upravljati grad, Jevrejska opština i Nacionalni savet Mađara.

        

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *