PREDAVANJE ’ INTELEKTUALNA SVOJINA KAO AUTORSKO PRAVO’

24. 12. 2018.

četvrtak 27. decembra sa početkom u 13h u Svečanoj sali Univerziteta EDUCONS biće održano predavanje kulturologa Dimitrija Vujadinovića sa temom ’Intelektualna svojina kao autorsko pravo’. Predavanje je planirano kao deo ciklusa predavanja i indirektni nastavak prethodno održanog predavanja Vladimira Jovanovića, a za studente Fakulteta digitalne produkcije, Akademije klasičnog slikarstva i Informacionih tehnologija sa ciljem edukacije o autorskim pravima u kontekstu značaja, zaštite, plasiranja kreativnih proizvoda i kulturne (ekonomske) politike.

Intelektualna svojina i autorska prava su izuzetno aktuelne oblasti pravne i ekonomske regulative morala bi biti poznata svima koji neposredno rade i ekzistencijalno zavise od kreativnog stvaralaštva. To nisu samo umetnici, već i ceo stvaralački lanac u oblasti kulture, ali i kreativnom sektoru koji je zauzeo izuzetno značajno mesto u ekonomskim planovima savremenih društava, njihovom razvoju i pozicioniranju u globalnim međunarodnim odnosima u 21. veku.

Predavanje će obuhvatiti sledeće teme:

  • kreativni kapital,
  • šta je autorsko pravo i kako se stiče,
  • kreativne industrije/sektori i autorsko pravo,
  • ekonomska važnost kreativnog potencijala za savremeni društveni razvoj (Intelektualna svojina – moćno sredstvo ekonomskog razvoja),
  • kulturna politika i autorsko pravo i
  • učimo od prošlosti i stvarajmo budućnost – umetnost i autorsko pravo.

Ovim uvodnim predavanjem otvoreno je nekoliko izuzetno značajnih tema, kako za studente tako i za društvo u celini: kreativni kapital, intelektualna svojina, autorsko pravo (kultura i umetnost).

Dimitrije Vujadinović je kulturolog i istraživač, osnivač fondacije Balkan Kult, autor priređivač i urednik mnoštva knjiga i novinskih članaka, predavač na mnogim međunarodnim konferencijama, tribinama i univerzitetima, član vodećih međunarodnih organizacija za komparativnu kulturnu politiku i kulturne industrije kao i novinarskih udruženja. Glavni je urednik edicije ‘Kulturna politika’.

Inicijator i organizator ovog predavanja je vanredni profesor Fakulteta za digitalnu produkciju Maja Budžarov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *