PREDAVANJE DR IVANA RAJIĆA SA UNIVERZITETA U ŠEFILDU

08. 04. 2019.

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo sve zainteresovane da 25.aprila 2019.godine u 11 časova u Svečanoj sali Univerziteta Educons prisustvuju gostujućem predavanju koje će održati dr Ivan Rajić, naučni saradnik sa Univerziteta u Šefildu na temu ”REGIONALNE NEJEDNAKOSTI U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU: UZROCI, REŠENJA I UTICAJ NA BREGZIT”.

Regionalne nejednakosti u Ujedinjenom Kraljevstvu rastu već nekoliko decenija i danas su jedne od najvećih među zemljama OECD-a. Britanske vlade preduzimaju mere regionalne politike još od kraja 1920-ih, ali je za sada najveći uspeh bio tek blago smanjenje regionalnih nejednakosti tokom prvih nekoliko posleratnih decenija.

U ovom predavanju dr Ivan Rajić će dati pregled različitih mera regionalne politike u Ujedinjenom Kraljevstvu od Drugog svetskog rata na ovamo i predstaviti argument da, uprkos tome što su neke mere bile uspešne po sopstvenim merilima, sve mere u celosti su se pokazale nefektivnim jer nikada nisu uzimale u obzir moć oligopolističkih firmi koje dominiraju modernim tržištima.

U završnom delu predavanja dr Ivan Rajić će se osvrnuti na to kako je ekonomsko zaostajanje brojnih regiona u Ujedinjenom Kraljevestvu doprinelo da britanski glasači glasaju za Bregzit.

Dr Ivan Rajić je završio ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na smeru Ekonomska analiza i politika. Dobio je Gates stipendiju za master i kasnije doktorske studije na Univerzitetu u Cambridge-u, na temu „Oligopoli, regionalni razvoj i politička ekonomija separatizma – sa studijom slučaja Ujedinjenog Kraljevstva i Škotske“. Doktorat je radio pod mentorstvom Dr. Ha-Joon Chang-a i uspešno ga je odbranio 2017. godine.

Posle doktorata je predavao na UCL-u i City University Londonu, a trenutno je naučni saradnik na University of Sheffield Information School, gde sa Dr. Jorge Martins-om radi na projektu „Regional Technology Foresight“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *