CRTAJMO SRCEM – Drugi susret velikih i malih umetnika na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta Educons

10. 11. 2017.

Nakon prošlonedeljnog obeležavanja početka projekta Crtajmo srcem koji Akademija klasičnog slikarstva Univerziteta Educons realizuje u saradnji sa Dečijim selom dr Milorad Pavlović iz Sremske Kamenice, u sredu, 08. novembra održana je druga u nizu likovnih radionica povodom oslikavanja murala koji će, kao finalni ishod saradnje, biti postavljen u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici.

Ovonedeljni susret dece, nastavnika, i studenata podrazumevao je zajednički pristup izradi skica i razradu motiva koji će definisati budući mural. Učeći nove likovne tehnike, kroz eksperimente sa različitim materijalima namenjenim obradi zidnih površina, ova radionica je razvila svoj edukativni karakter a uz kombinaciju savremene tehnologije, novih slikarskih alata i klasičnih umetničkih vrednosti, za kratko vreme su razrađeni raznovrsni motivi koji su bliski ličnom senzibilitetu dece.

Učesnici ovonedeljne radionice iz Dečijeg sela bili su Jelena Radunović, Dijana Redžepović, Aleksa Marković, Jovana Redžepović, Aleksandra Redžepović, Kristijana Jevtović, Leontina Marković, Zdravko Marković i Saša Mirkov.

Izradom velikih muralskih slika,na temu panorame Novog Sada i Sremske Kamenice, koloristički svedeno  i crtački precizno nastavili su studenti Akademije Albina Munipova, Tamara Stojančević i Nenad Vojnović. Radionicu su vodili docent na predmetu zidnog slikarstva Jelena Sekulić-Voljanek, docent Ivan Canjar i saradnik u nastavi Dragana Malešević.

Dinamična atmosfera, obilje kvalitetnog materijala i mašta , ponovo su doneli fantastične umetničke kreacije, spremne da se ovekoveče u monumentalnoj tehnici murala. Ovaj projekat, finansiran od strane Uprave za kulturu grada Novog Sada, uz podršku Color Press Group, predstavlja produbljivanje saradnje dve komšijske ustanove, na radost malih kreativaca ali i svih učesnika radionice. Dečiji osmeh, ruke umrljane temperom, zvuk valjka preko velikih koloritnih hamera, podsećaju nas da je radost stvaranja ujedno i smisao umetnosti.

Naredni susret i radionica Crtajmo srcem održaće se na Akademiji klasičnog slikarstva u sredu, 15. novembra sa početkom od 16.00h.