Završna izložba umetničkog, društveno-odgovrnog projekta “Crtajmo srcem”

25. 12. 2017.

U utorak, 26. decembra, imali smo priliku i svečano da obeležimo zatvaranje četvrtog ciklusa projekta CRTAJMO SRCEM na kojem su profesori, saradnici i studenti Akademije klasičnog slikarstva ovog semestra predano radili sarađujući sa decom iz Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“. Na završnoj izložbi, na Akademiji su predstavljeni radovi koji su nastali tokom kreativnih radionica kao i murali koji će uoči Nove Godine biti postavljeni u Dečijem selu.

Tokom druženja ispunjenog osmesima, pohvalama i čestitkama, prisutnima se obratila doc. dr Jelena Sekulić-Voljanek kao rukovodilac ovog društveno-odgovornog projekta i zahvalila se svima koji su u njemu učestvovali i doprineli njegovom razvoju.

Deci iz Dečijeg sela su tom prilikom uručeni i pokloni zahvalnosti u vidu majica na kojima su predstvaljeni njihovi radovi kao lični umetnički izrazi i odgovori na brojne teme koje su obrađivane tokom radionica.

Sigurni da ćemo i u budućnosti nastaviti da crtamo srcem i razvijati edukaciju, lepotu i kreativnost naših najmlađih, svim prijateljima Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta Educons se još jednom zahvaljujemo na podršci i saradnji  i želimo ugodne praznike i srećnu predstojeću 2018. godinu!

 

Iz recenzije kataloga  “CRTAJMO SRCEM”

„Svako dete je umetnik. Problem je kako da ostane umetnik i kada odraste…“

Pablo Pikaso

Društevno-odgovorni projekat „Crtajmo srcem“ nastao je kao susret saradnje dve komšijske ustanove iz Sremske Kamenice, Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta Educons i Dečijeg sela „dr Milorad Pavlović“ i već dve godine okuplja decu, studente i nastavnike koji zajednički stvaraju likovna dela različitih motiva  u raznovrsnim likovnim medijima. Iz poštovanja i verovanja u dečiju kreativnost i slobodu, edukativni cilj radionica je da se kroz znanje i umetnost deca osećaju korisnim i željenim članovima našeg društva.

Tokom novembra 2017. godine realizovan je još jedan ciklus kreativnih susreta koji je imao za cilj oslikavanje murala namenjenih prostoru Dečijeg sela „dr Milorad Pavlović“. U ovim radionicama učestvovalo je šesnaestoro dece različitih uzrasta koja su imala priliku da kroz saradnju i mentorstvo nastavnka, saradnika i studenata Akademije upoznaju tehnike zidnog slikarstva i daju samostalni doprinos svakom od procesa  umetničkog stvaralaštva, sve do samog oslikavanja murala.

U tom smislu, realizovane su četiri likovne radionice na temu „Danas slikamo mural“ koje su kroz neformalno ali u potpunosti edukativno druženje malih i velikih umetnika, dale jasan rezultat  u vidu nekoliko izuzetnih muralskih slika koje će Akademija pokloniti stanovnicima Dečijeg sela i na taj način unaprediti i oplemeniti ambijent u kojem deca svakodnevno borave.

Nastanak murala je obuhvatio nekoliko faza: od dijaloga o idejnim rešenjima, preko izrade skica, do učešća u oslikavanju zidne kompozicije. Istovremeno, kroz zajednički rad svih učesnika na nastanku umetničkog ostvarenja, ispunjeni su i vaspitno-obrazovni ciljevi iz oblasti primenjene umetnosti.

Programski sadržaj radionica bio je podeljen u nekoliko etapa realizacije. U prvoj su mali umetnici bili upoznati sa nastankom murala kroz izradu skica tako što su odabrane teme sa ličnim motivima realizovali na papiru, u različitim crtačkim tehnikama.  Deca su na taj način preuzela i ulogu dizajnera, jer su upravo ove skice poslužile kao predlošci za štampanje unikatnih majica koje će svako od njih, po završetku projekta, dobiti  kao uspomenu na zajednički rad i druženje.

Kombinujući savremene tehnologije, nove slikarske alate i klasične umetničke vrednosti, za kratko vreme se na papiru pojavio veliki broj raznovrsnih motiva bliskih ličnom senzibilitetu dece. Zahvaljujući igri boja i oblika, kreativnost i mašta malih i velikih umetnika iznedrili su fantastačne umetničke kreacije, spremne da budu izvedene i u trajnoj, monumentalnoj tehnici zidnog slikarstva.

Naredna etapa bila je namenjena likovnim eksperimentima sa materijalima namenjenim obradi zidnih površina. Dinamična atmosfera, sučeljavanje mišljenja i intenzivan kreativni proces omogućili su nastanak obilja kvalitetnih skica i doprineli razvoju interaktivnosti celokupnog procesa, kao i ostvarenju visokih, edukativnih i pedagoških vrednosti. Ipak, najdragoceniji doprinos celokupnom stvaralaštvu dali su dečiji osmesi, ruke umrljane temperom, zvuk valjka preko koloritnih podloga i oduševljenje kada nastane lep detalj.  Sve to nas je podsetitlo da je radost stvaranja ujedno i smisao umetnosti.

Deca su takođe imala mogućnost da prisustvuju izradi murala, kreiranih na osnovu njihovih idejnih rešenja, čiji su autori bili studenti Akademije klasičnog slikarstva. Polazni motivi konačnih radova bile su panorame Novog Sada i Sremske Kamenice. Koloristički svedeno i crtački precizno, pred očima publike nastajali su murali izuzetne estetske vrednosti a želja da naše talentovane drugare naučimo da nije teško slikati murale, materijalizovala se u samoj završnici projekta. Kombinujući stiropor, gips, akrilne boje i postepeno savladavajući tehnike zidnog slikarstva, deca su, udružena sa studentima i nastavnicima Akademije, oslikala i reljefnu kompoziciju grada velikog formata.

Tragom dečjih ideja i poštujući paletu živih i veselih boja, ovaj mural postao je simbol udruženih inspiracija velikih i malih umetnika.

Projekat „Crtajmo srcem“  je realizovan uz podršku Uprave za kulturu grada Novog Sada i medijske kuće Color Press Group kojima se ovom prilikom u ime svih učesnika zahvaljujemo.

Verujući da će nastala ostvarenja pružiti mladim naraštajima inspiraciju na sadržajniji život i negu umetničkih vednosti, mi ćemo nastaviti da crtamo srcem u našem svetu obojenom lepotom umetničkih ideja.

                                                                          rukovodilac projekta  

docent  Jelena Sekulić-Voljanek

 

U radionicama na temu „Danas cramo mural” učestvovala su deca Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“:

Jelena Radunović (16 godina), Dijana Redžepović (13 godina), Ana Cimerman (16 godina), Ivan Petrović (13 godina), Nada Đaković (13 godina), Nemanja Pavlović (13 godina), Milica Cimerman (13 godina), Aleksa Marković (11 godina), Jovana Redžepović (11 godina), Nikola Mandić (11 godina), Kristijana Jevtović (11 godina), Nataša Pavlović (10 godina), Leontina Marković (9 godina), Aleksandra Redžepović (7 godina), Zdravko Marković (7 godina), Saša Mirković (7 godina), Nikolina Mandić (6 godina)

i njihovi vaspitači Marija Miletić i Jovanka Dimitrijević.

Iskrenu podršku pružili su i studenti Akademije klasičnog slikarstva Albina Munipova, Tamara Stojančević, Nenad Vojnović, Vida Spasić, Marijana Toplica i Daniela Bošković.

Njihov rad su koordinirali docent Jelena  Sekulić-Voljanek kao rukovodilac projekta i saradnici docent Ivan Canjar i saradnik u nastavi Dragana Malešević.

Studenti autori murala:

Albina Munipova, („Trg Slobode, Novi Sad“ ), Tamara Stojančević („Detalj Sremske Kamenice“),  Nenad Vojnović („Panorama Novog Sada“).

Studenti koji su učestvovali u oslikavanju reljefne kompozicije, zajedno sa decom:  Vida Spasić, Marijana Toplica i Daniela Bošković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neopkhodna polja su označena *