BEAMING, BIOEKONOMSKI SAVEZ ZA STIMULACIJU INOVATIVNE I INKLUZIVNE ZELENE TRANZICIJE

04. 03. 2024.

BEAMING, BIOEKONOMSKI SAVEZ ZA STIMULACIJU INOVATIVNE I INKLUZIVNE ZELENE TRANZICIJE

  • Evropski projekatnastoji da podstakne inovacije i razmenu znanja u oblasti bioekonomije kroz saradnju između evropskih visokoškolskih institucija
  • BEAMING je projekat,  koji  je od programa Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont Evropa finansiran u iznosu od 3,9 miliona evra.

Budimpešta, (Mađarska) 18. januar 2024. – Alijansa izvrsnosti u bioekonomiji za podsticanje inovativne i inkluzivne zelene tranzicije (BEAMING) je inovativni projekat posvećen unapređenju izvrsnosti i promovisanju inovacija u oblasti bioekonomije. Inicijativa nastoji  da istraži potrebom za povećanjem konkurentnosti i vidljivosti visokoškolskih institucija (VŠU) u Evropi, sa posebnim fokusom na zemlje koje se šire u istočnoevropskim državama članicama EU i na zapadnom Balkanu.

U tom cilju, projekat BEAMING će okupiti visokoškolske ustanove iz različitih regiona, promovišući transfer znanja i tehnologije i podstičući kulturu saradnje fokusirajući se na različite ključne ciljeve: jačanje veština i kapaciteta istraživača u ranoj karijeri u istraživanju bioekonomije, podsticanje institucionalne reforme, promovisanje interdisciplinarnu saradnju, unapređenje transfera tehnologije i podsticanje inkluzivne institucionalne kulture.

Inicijativa će pratiti metodologiju zasnovanu na pristupu inovativnog ekosistema quatriple helix-a, koji uključuje saradnju između VŠU, industrije, vlade i civilnog društva. Ovaj pristup će povećati kapacitet za inovacije i praktičnu primenu rezultata istraživanja, ali će uključiti i širu javnost u procese koji olakšavaju promene u ponašanju potrošača i ekološkoj svesti.

BEAMING je posvećen podsticanju prekogranične saradnje u sektoru bioekonomije, sa fokusom na podizanje izvrsnosti i inovacija. Okupljanjem visokoškolskih institucija, promovisanjem inkluzivne kulture i unapređenjem transfera tehnologije, projekat ima za cilj da ojača ulogu VŠU u okviru njihovog četvorostrukog spiralnog sistema inovacija i olakša institucionalne promene. Očekuje se da će ova saradnja poboljšati osnaživanje visokoškolskih ustanova za stvaranje dinamičnog ekosistema, koji donosi regionalne i globalne koristi u sektoru bioekonomije.

Aktuelni izazovi u bioprivredi

Bioekonomija je ekonomski sistem koji koristi obnovljive biološke resurse za proizvodnju širokog spektra dobara i usluga, sa ciljem održivosti i smanjenog oslanjanja na neobnovljive izvore energije. Međutim, u današnje vreme, bioekonomija se suočava sa značajnim izazovima. Postoji hitna potreba za rešavanjem pitanja održivosti, kao što su iscrpljivanje resursa, klimatske promjene i rastuća nejednakost. Štaviše, efikasan transfer znanja i tehnologije među ključnim akterima visokoškolskih institucija, vlada, civilnog društva i industrije je od suštinskog značaja za pokretanje inovacija i praktičnu primenu napretka u bioekonomiji. Sektoru su potrebne strukturne i političke reforme koje promovišu izvrsnost i transdisciplinarnu saradnju. Ovi izazovi naglašavaju potrebu za uspostavljanjem efikasne prekogranične saradnje kako bi se rešila aktuelna pitanja u bioekonomiji i iskoristio njen potencijal za održivi razvoj.

O BEAMINGu

Budapest Univerzitet je vodeći partner konzorcijuma projekta BEAMING, pored koje projektni tim čine i Poljoprivredni univerzitet u Plovdivu, Poljoprivredni  univerzitet u Tirani, BIOEAST Hub CR, BOKU – Univerziteta prirodnih resursa i prirodnih nauka, CluBE – Klaster bioekonomije i životne sredine Zapadne Makedonije , Univerzitet Educons, Mađarska agencija za inovacije, Fraunhofer institut za sistemska i inovacijska istraživanja, INCDSB – Nacionalni institut za istraživanje i razvoj za biološke nauke, Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju, Sustainable Innovations Europe, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Novom Sadu – Poljoprivredni fakultet, i Univerzitet u Osijeku – Prehrambeno-tehnološki fakultet, uz podršku Univerziteta Panonija, kao pridruženog partnera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.