Predstavnici EDUCONS-a u Libanu

6 Aprila 2017

pišu: Zoran Brljak i Nemanja Brkljača

Ako pogledate u zastavu Libana videćete da je to zemlja kedra (borovine), koji asocira na zimu i skijanje, ali ako pogledate mapu Libana uvidećete da je ova zemlja, čitavom svojom zapadnom stranom, zapljusnuta talasima Sredozemnog mora koje sa sobom nosi sunce, miris slane vode i asocira na leto. Ako pogledate strukturu religija u Libanu možete da se upoznate sa sunitima, šiitima, zatim sa katolicima, marunitima i pravoslavcima ili jednom od 17 religija. Kada otputujete u Liban začudiće vas jermensko naselje, ili džamija i crkva jedna uz drugu ili stare, metcima izbušene zgrade, koje stoje pored ultramodernih solitera. E to je Liban! Šarenilo i neuređenost u svim sferama, a opet, sa druge strane, jedna prelepa, istorijski bogata zemlja puna nasmejanih i dobrih ljudi, spremnih da vam pomognu u svakom trenutku. Liban je zemlja koju treba posetiti i koja se mora poštovati!

Predstavnici EDUCONS Univerziteta su od 19. do 27.marta, posetili Liban. Cilj je bio da se povežu sa jednim od najvećih Univerziteta u glavnom gradu Libana, Bejrutu. Univerzitet “Sveti Jozef”, koji broji oko 15000 studenata, svojim raskošnim zgradama, opremljenim amfiteatrima, bazenom, halom za sport, restoranima, teretanom i kancelarijama krasi deo Bejruta u kome su naši predstavnici bili smešteni. Osim povezivanja sa Univerzitetom “Sveti Jozef”, dogovarana je dugoročna saradnja u budućnosti, a imali smo i svoje predstavnike na sportskom turniru, kvalifikacionom za turnir EUROIJADA u novembru, u muškom futsalu. Futsal ekipa Univerziteta EDUCONS odmerila je snage sa Univerzitetom Milano iz Italije, Univerzitetom Antonin iz Libana i domaćinom “Sveti Jozef” Univerzitetom (USJ). Rezultat je bio u drugom planu, a jedino je bitno da su naši predstavnici dostojno branili boje EDUCONS-a i da su stekli ogromno iskustvo i mnogo novih prijatelja.

EuroijadaLiban

Studenti Univerziteta “Sveti Jozef” poklonili su Univerzitetu EDUCONS zastavu Libana sa posvetom i potpisima studenata, koji su bili “vodiči” našim predstavnicima u Libanu. Ova zastava imaće posebno mesto i krasiće EDUCONS-ovu sportsku halu koja je u izgradnji. Dva libanska studenta najavili su upis na master studije na EDUCONS-u, pa eto, neka ovo bude početak jedne uspešne saradnje.

image-0-02-05-ae0b00292d39ba13b6ba135cfa95b5fe4aa9a200d6e16b7cfe3150ecb0bfbd56-V

Nije teško izvući zaključak iz osmodnevne posete Libanu. EDUCONS će nastaviti da širi svoj glas što je dalje moguće, da se uvezuje i ostvaruje saradnju sa najprestižnijim Univerzitetima i institucijama širom sveta i da, u sve aktivnosti, uključuje svoje studente.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn