IZLOŽBA DOKTORSKOG UMETNIČKOG PROJEKTA MARIJE DAVIDOVIĆ

18 Decembra 2016

hariton-collage-3

U ponedeljak, 26. decembra, sa početkom u 13 časova, u Grafičkom kabinetu Univerziteta Educons u Sremskoj Kamenici, biće otvorena izložba Hariton Crnorečki – likovni identitet novog svetitelja, autora Marije Davidović, akademskog slikara.

Izložba je sastavni deo doktorskog umetničkog projekta pod nazivom Ikonopis kao očigledna ontologija – stvaranje likovnog identiteta novog svetitelja u okvirima klasičnog slikarstva.

Likovni identitet novog svetitelja – Novomučenika Haritona Crnorečkog, zasniva se na sveukupnim principima klasičnog slikarstva kao temeljnog principa Akademije klasičnog slikarstva. Lik svetitelja će, takođe, na izložbi biti predstavljen uz poštovanje kanona pravoslavnog ikonopisa i njegovog mučeničkog stradanja. To podrazumeva zasnivanje novog ikonografskog obrasca za nekoliko predstava ovog svetitelja, kao Kefalofora na „portretnoj“ ikoni, mučenika u predstavi zidnog slikarstva, nosioca narativa na žitijnoj ikoni. U tom smislu, na izložbi će biti prikazani radovi u različitim tehnikama, koje zavise i od ikonografskog obrasca: u tehnici jajčane tempere na dasci, freske – seko i mozaika, prevođenjem istog ikonografskog obrasca u razlićite slikarske tehnike. Takođe će biti prikazani i pripremni radovi koji čine sastavni deo umetničkog doktorskog projekta Marije Davidović.

Izložbu će otvoriti prof. dr Jasna Jovanov, dekan Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta Educons.

Dobrodošli!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn